11 Aralık 2015 Cuma

#6 Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana (Lock, Stock and Two Smoking Barrels)

Herkese iyifilm bloğundan merhaba arkadaşlar.
Bugünkü eleştireceğim filmim 1998 yılında vizyona giren "Ateşten Kalbe, Akıldan Dumana" filmi.

Konuya değinelim biraz:
Eddy ve arkadaşları ellerindeki 100.000 paundu değerlendirmek için kumara yatırırlar. Aralarında en kurt oyuncu eddy olduğu için arkadaşları masaya onu yollarlar. Fakat masada herşey çoktan ayarlanmıştır. Eddy oyunun sonunda Hatchet Harry'e yarım milyon paund borçlanır. Bu borcu bir hafta içerisinde ödemelidir yoksa Hatchet Harry'nin parmaklarını keseceğini biliyordur. Bu uğurda arkadaşlar parayı bulmak için bir dizi komik olaya karışırlar. Hatta bunlardan birinde Eddy'nin babasının antika tüfeği ile soygun yapmaya kalkarlar. Fakat hepsinde başarısızlığa uğrarlar. Fakat ellerindeki antika tüfeğin değerini bilmemektedirler. 

Oyunculara değinelim biraz da:
Jason Statham, kendisine artık çok aşinayız. Amerikan sinemasının vurdulu, kırdılı filmlerinin adamı. Fakat bu film ilk filmlerinden olduğu için pek ön planda değil kendisi.
Vinnie Jones, kendisini yine vurdulu, kırdılı filmlerin kötü adamı olarak görüyoruz. Fakat bu filmde her şeyi oğlu için yapıyor. Takdirlik. Filmdeki en sakin psikopat rolü kendisine ait.
Jason Flemyng, kendisini X-Men First Class, Kick-Ass gibi filmlerden tanıyoruz. Ekibe gayet iyi uyum sağlamış.
Dexter Flecther, kendisi filmdeki en temiz abiyi oynarken(ya da öyle görünürken), yumurta kapıya dayanınca kendini bozmak zorunda kalan fakat filmde söylediği sözlerle geçmişinde bir psikopat olduğunu hissettiğimiz kişidir kendisi. 
Nick Moran, ekibin Hatchet Harry'e 500bin pound borçlanan üyesi. Fakat daha sonra yaptığı bir plan ile bütün filmin gidişatını değiştiren kişidir kendisi.
Diğer oyuncularda çok güzel uyum sağlamış filme. Takdirlik.

Gelelim eleştirilere:
1- Filmde aşırı derecede küfür var. İzlerseniz tek izleyin.
2- Filmin başlarında sıkılabilirsiniz çünkü yavaş ilerliyor ama sabrederseniz ileride bayağı açılıyor filmin. Komedi-aksiyon harmanlanıyor.
3- Tom (Jason Flemyng) Yunanlı Nick'ten silah isterken Nick diyor ki "Bu çok zor. Burası Londra. Lübnan değil." Sonraki soygun sahnesinde bir bakıyoruz soygunu yapanlardan biri bir trafik polisini paket edip atıyor vanın arka tarafına. Bu olay Lübnan'da pek yaşanmıyordur diye düşünüyorum.
4- Filmde o kadar adam ölüyor. Bir tane insan silah seslerini duymadığı gibi, bir tane polis bile gelmiyor. Olay sonrası değil saatler sonra geliyorlar kendileri. Çünkü orası Londra.
5- Filmde yapılan bir plan zincirleme reaksiyon başlatıyor. Bu kadarına da pes diyorsunuz. (Bunu hem eleştirmek hem de övmek amaçlı yazdım. Şayet bu zincirleme reaksiyonlar olmasaydı film olmazdı.)
6- Hatcher Harry denilen adam sözde güçlü bir adam ve herkes kendisinden korkuyor. Ulan adamın hiç mi koruması olmaz. Bari kapıya iki tane adam koyaydınız da daha inandırıcı olaydı. Her gelen elini kolunu sallaya sallaya giriyor içeri. Sonrasında da Harry'nin hali malum.

Konu 10/9, Oyuncular 10/10, Oyunculuk 10/10, Genel 10/8.5
Bu film bana göre aksiyon-komedi tarzı filmler arasında efsane olarak yer alır ve İYİ FİLMdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder