5 Şubat 2016 Cuma

#21 Büyük Hazine (National Treasure)

Herkese iyifilm bloğundan merhaba arkadaşlar. Bu yazımda dünya üzerinde masonluğu en açık ve iyi bir şeymiş gibi gösteren "Büyük Hazine" filmini inceleyeğim.

Fragmanına buradan bakabilirsiniz:
Büyük Hazine Fragman 

Konusuna bakalım filmimizin:
Altı nesildir hazine peşinde koşan Gates ailesi, ABD'de tarihle ilgilenen kişilerin gözünde deli muamelesi görmektedir. Gates'lerin sın nesil üyesi Benjamin Franklin hazine avı bayrağını devralmış son kişidir ve yaşamını kimsenin varlığına inanmadığı, Orta Doğu kökenli Tapınak Şövalyeleri hazinesini bulmaya adamıştır. ABD'nin kuruluşunda aktif rolü olan Özgür Masonlar derneği üyelerinin sakladığı ve yeri ABD tarihindeki kilit olaylara gizlenmiş ipuçlarında saklı olan hazineye Benjamin Franklin iyice yaklaştığını hissetmektedir. Ancak, elde ettiği son ipucu hazinenin yerinin çalınması imkânsız gibi görünen Bağımsızlık Bildirgesi'nin arkasında gizlendiğini söylemektedir. Bildirge'nin arkasına bakmanın, yüzyıllık hazine avının sonu olacağın düşünür, oysa bu sadece bir başlangıçtır.

Oyunculara bakalım:
Nicolas Cage, Hollywood sinemasının macera filmlerinin vazgeçilmez oyuncusudur kendisi. Seveni var, sevmeyeni var. Ben seven taraftayım. Oynadığı filmleri hiç sıkılmadan izlerim. Bu filmde de öyle oldu.
Diane Kruger, aynı yıl içerisinde hem Truva hem de bu filmde oynamak kendisine iyi gelmiştir diye düşünüyoruz. Daha sonra kendisini büyük yapımlarda pek göremedik.
Sean Bean, kendisinin ölmediği nadir filmlerden. Kendisini-her ne kadar ilk sezonda ölse de-"Taht Oyuncuları" dizisinde "Ned Stark" olarak tanıyoruz. Oynadığı her filmde "acaba bu filmde de ölecek mi?" diye kuşkulanmıyor değiliz.
Justin Bartha, kendisini "Felekten Bir Gece" filmleriyle tanıyoruz. Tabi ilk oynadığı filmlerden olan bu filmde kendisini gerçekten sevdik.
Diğer oyuncularda macera filmi olan bu filmde ağır gelmemiş, olmuş yani.

Gelelim incelememize:
1- Masonluk güzel bir şeymiş gibi gösteriliyor. Kendilerine "Hür Masonlar" diyorlar. Sanki onlara karışan var. Şuan dünyayı yönetiyor o "Hür Masonlar"(!)
2- Filmde herhangi bir ters köşe yok. Yani sonda ne olacağını zaten filmin adından anlıyorsunuz.
3- Fakat film sıkmıyor. Yani kendinizi konuya değil, maceranın akışına bırakın.
4- Filmde gösterilen gizli yerleri görünce "acaba gerçekten böyle yerler var mıydı? Varsa da bunu hangi kafayla yaptılar?" dedirtiyor insana.
5- Dünyanın en önemli antlaşmalarından olan 200 yıllık "Bağımsızlık Bildirgesi"ni çalmak ve bununla sokaklarda fink atmak bu kadar kolay olmamalı diyoruz.

Oyuncular 10/8, Oyunculuk 10/7.5, Konu 10/6, Genel 10/7.5
Geneli boyunca sıkmayan, konusu zayıf olan bu film bütün macera filmleri arasında İYİ FİLMdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder