22 Aralık 2015 Salı

#11 Yenilmezler: Ultron Çağı (Avengers: Age of Ultron)

Herkese iyifilm bloğundan merhaba arkadaşlar. Bu yazımda Marvel Sinematik Evreni'nin bu seneki göz bebeği "Yenilmezler: Ultron Çağı" filmini ele alacağım. Bakalım ne gibi hatalar gözden kaçmış. Neleri esgeçmişler.

Konuya değinelim:
Tony Stark (Iron Man) önderliğinde bir grup süper kahraman, aktif olarak kullanılmayan bir barışı koruma programını gerçekleştirmek isterler, ancak işler çığrından çıkar ve insan yapımı bir yapay zeka olan Ultron'un eline, hain planlarını gerçekleştirme fırsatı geçer. Süper kahramanlar onu durdurabilmek için bir kez daha güç birliği yapmak zorundadır. Tüm dünyaya yayılan bir savaş başlayacaktır.

Oyunculara değinelim biraz:
Robert Downey Jr., kendisini artık Tony Stark olarak tanıyoruz da diyebiliriz. 2008'den beri "Demir Adam" karakterine can veriyor kendisi. İyi de yapıyor. Şuan Demir Adam'ı başkası oynasa herkes isyan eder sanırım.
Chris Evans, kendisini de artık Kaptan Amerika olarak tanıyoruz. O da 2011'den beri bu karaktere can veriyor. Başta istemese de ısrarlar sonucu oynamıştır bu rolü. Bana göre iyi de yapmış. Çünkü yüz yapısı olarak çizgi romandaki Kaptan Amerika'ya gerçekten çok benziyor. Kendisinin daha önce de "Fantastik Dörtlü" filminde "Human Torch" olarak oynadığını söylemeden geçmeyelim. Marvel evreninin aranılan oyuncularından.
Chris Hemsworth, kendisini de şimşek tanrısı olan "Thor" olarak tanıyoruz. 2011'den beri bu karakteri canladırıyor. Gerçekten iyi idare ediyor. Her ne kadar filmlerinde mantık hataları olsa da kendini izlettirmeyi fazlasıyla başarıyor.
Scarlett Johansson, kendisini daha öncelerde "Prestij", "Bir Konuşabilse" filmlerinden de tanıyoruz fakat "Kara Dul" karakteri kendisine gerçekten çok yakışıyor. 
Mark Ruffalo, ben başta Edward Norton'ın Hulk olmasını istemiştim. Fakat kendisini izleyince olur dedim. Zaten Hulk'un pekte bir rolü yok. Hulk'a dönüşünce pata küte girişiyor herkese ama iyidir.
Jeremy Renner, her ne kadar ilk filmde ön planda olmasa da filmimizin sürpriz adamını oynuyor. Kendisine bu filmde daha da ısınıyorsunuz. O kadar süper kahramanın arasında ok ve yayla durmak cesaret ister. Takdir ediyoruz.
Samuel L. Jackson, kendisini filmde az görsek de bizi sevindirdi gerçekten. Nick Fury rolü başkasına kesinlikle yakışmazdı.
Aaron Taylor Johnson, bir önceki yazımda kendisini "Göster Gününü" filminde tanıtmıştım. Burada kendisine "Quicksilver" rolüyle şans tanımışlar. Tanımışlarda çok saçma bitmiş. Buna eleştirilerde değineceğim. Fakat gayet kaliteli bir Quicksilver olmuş.
Elizabeth Olsen, kendisini "Scarlet Witch" rolüyle görüyoruz. Oynadığı bölümlerde mantık hataları mevcut. Aslında güçleri artırılabilse gerçekten Yenilmezler ekibinin en güçlü karakteri olur. Kendisini sevdik biz. En yakın Kaptan Amerika: İç Savaş filminde göreceğiz kendisini. Sonrası 2018.
Paul Bettany, şimdiye kadar bütün Iron Man filmlerinde kendisinin sadece sesini duyduk. Kendisi Jarvis adlı işletim sistemini seslendiriyordu. En sonunda bu filmde "Vision" adında vücut buldu. Gayette iyi olmuş.
James Spader, Ultron'u harika seslendirmiş. Yani bize sesiyle o gerilimi ve esprileri hissettiriyor. 

Gelelim eleştirilere:
1- Türkçe dublajında Demir Adam'ı, Tamer Karadağlı seslendirtmişler. Bu çok büyük bir eksi dublajlı izleyecekler için. Biz Günyol Bakoğlu'na alışmıştık.
2- Normalde "Kara Dul" karakteri de Kaptan Amerika gibi "süper asker serumu" almıştır. Fakat filmde bunu görmüyoruz. 
3-Quicksilver karakteri (Marvel'in orjinal sitesine göre) hızının sınırları bilinmeyen, kısa mesafelerde uçabilen, hızlı iyileşebilen bir karakter fakat. Saatte 1000 km/s hızla gelen mitralyöz mermileriyle ölüyor. Daha önceki sanhelerde ise robotlarda vurduğunda robotlar paramparça oluyor. Bazı yerlerde Quicksilver karakterinin hızının 300 km/s dolaylarında olduğu söylenmiş. Şimdi söyleyin bana bir yapıya 300 km/s hızla vursanız paramparça olur mu filmdeki gibi? Tabii ki olmaz ama filmde dram yapacağız diye öldürdüler süper hızlı arkadaşımızı. Hea ayrıca kendisinin mutant olan versiyonunda zamanı yavaşlatma gibi bir gücü de var.
4- Quicksilver'ın öldüğü sahne sonrasında kardeşi "Scarlet Witch"in içine doğunca birden güç patlaması yaşıyor ve çevresinde kaç tane robot varsa hepsini toza çeviriyor. Şimdi arkasında koruması gereken makine neden toz olmuyor? Robotlar bu kadar mı dandik? Sonraki sahnelerde Ultron'un göğsünden enerji reaktörünü çıkardığını görüyoruz. Bu da eksi olarak yazılan bir mantık hatası.
5- Son sahnelere doğru Thor, Demir Adam ve Vision, Ultron'a birlikte saldırıyorlar ve Ultron erimeye başlıyor(kendisi vibranyum'dan yapılma bu arada) Biz de diyoruz ki lan ne duruyorsunuz? Eritin bitirin işini. Yapışıp kalsın yere. Filmi kayıpsız atlatın ama olur mu demişler biraz daha uzatalım. 
6- Ultron bunların elinden kurtulduktan sonra bir jete biniyor ve başlıyor ateş etmeye. İlk önce Hulk ve Kara Dul ikilisine geliyor fakat Kara Dul'a hiç isabet etmiyor. Sonrasında Kaptan ile Thor'a geliyor fakat onlara da isabet etmiyor ne hikmetse. Sonrasında olan Quicksilver'a oluyor. 6-7 yerinden delik deşik oluyor adam.
7- Sokovia'nın yukarı çıkan parçasını patlattıklarında tonlarca kaya parçası düşüyor ama hiç su yükselip karaya vurmuyor. Bu da enteresan bir fizik hatası.
8- Filmin kesilmiş sahnelerini izleme imkanı bulursanız kesin izleyin çünkü bazı yerler gerçekten güzel. Keşke filme eklenseymiş.

Genel olarak filmin son sahnesi çok kalabalık olduğundan dolayı bir çok hata mevcut ama bu hatalar sadece dikkatli izleyiciler için sorun teşkil edebilir. Keza bende öyleyim ama filmi izlerken zevk almak için pek de umursamıyorum.
Filmi biraz daha anlamak isteyenler Agents of S.H.I.E.L.D adlı dizinin 2. sezon son bölümlerini izlesinler. Fakat Thor'un ne ara geldiğini bende çözemedim.

Bana göre bu film ilk filmine göre de fantastik-bilim kurgu filmlerine göre de İYİ FİLMdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder