27 Ocak 2016 Çarşamba

#17 Matrix (The Matrix)

Herkese iyfilmbloğundan merhaba arkadaşlar. Bu yazımda 20. yy sonlarında sinema sektörüne müthiş giriş yapan ve yeni bir soluk getiren 90 neslinin dilinden düşmeyen, artık herkesin aşina olduğu "Matrix" filmini inceleyeceğim.

Konuya değinelim biraz:
Bir bilgisayar programcısı olan Thomas Anderson aynı zamanda Neo nickname'li çok usta bir "hacker" dır. Ancak siyah takım elbiseli ve gözlüklü adamların yakın takibindedir. Bu takibin nedenini ise karşılaşacağı Morpheus'dan öğrenecektir. Neo, birden kendini Morpheus'un anlattıklarına güvenmek zorunda kaldığı büyük bir komplonun içinde bulacaktır. İçinde yaşadığımızı sandığımız bu dünya tamamiyle aldatıcıdır. Tüm insanlık aslında uzaydan gelen yaratıkların köleleridir. Neo, Trinity ve Morpheus'un da yardımıyla kendilerini bu düzeni yıkmaya adayan bir grubun içine katılır.

Oyunculara bakalım:
Keanu Reeves, kendisi bu filmle bir anda yükselen fakat sonrasında hiç bu kadar yükseklerde kendisini görmediğimiz ama oynadığı rollerin hakkını veren bir abimizdir.(John Wick'i izleyin. Onu da farklı bir yazımda inceleyeceğim.)
Laurence Fishburne, kendisini Morpheus olarak görmekteyiz. Herade bu rol üstüne yapışmıştır diye düşünüyoruz. Çünkü bir nesil kendisini Morpheus olarak tanıdı.
Carrie-Anne Moss, üçlemede son filme kadar hayatta kalan tek kadın kendisi. Her ne kadar dövüş sahneleri abartılı olsa da filme farklı bir hava katıyor kendisi. Bir dönemin aşık olduğu kadın. Yalan yok.
Hugo Weaving, kendisi o kadar büyük filmlerde oynadı ki hangilerini saysak bilemedik. Yüzüklerin Efendisi'nde Lord Elrond, V For Vendetta'da V, Kaptan Amerika'da Kızıl Kafatası, Transformers'da Megatron(seslendirme) bunlardan bir kaçı. Tabi ki bu filmle yükseldi kendisi. Ajan Smith rolünü müthiş bir şekilde oynamış. Konuşma şekli bile farklı. Kendisini Neo'dan daha fazla sevdik.
Diğer oyuncularda filmin havasına uyacak şekilde seçilmiş. Kimse sırıtmıyor.

Gelelim incelememize:
1- 1999 yılında o zamanki imkanlarda böyle animasyonlar, CGI yapmak her babayidiğin harcı değil. Görsel efekt süpervizörü abimizi canı gönülden kutluyor.(Zaten Keanu Reeves, filmden kazandığı paranın çoğunu bu abimize ve yardımcılarına vermiştir ve "onlar benden daha fazla hakediyor." demişti.)
2- Trinity ablamız-yukarıda da söylediğim gibi- son filme kadar hayatta kalabilen tek kadın. Bütün gözler onun üzerinde olmasına karşın o gözlerini Neo'dan bir an olsun bile ayırmıyor. Takdir ettik. Böyle seven kadın buldun mu bırakmayacaksın.
3- Siz 200 yılda yerin altını o hale nasıl getirdiniz. Yapay Zeka ürettiğinizde elinizdeki bütün imkanlarda gitmedi mi? Ya da siz bunu yaparken o etrafta cirit atan sentineller neredeydi? Hadi 50yıl sonra üretildiler desen 150 yılda hiç mi engel yemediniz?
4- Sentinelleri yenebilmek için elektromanyetik darbe kullanıyorlar. Fakat bunu sadece sentineller gelince yapıyorlar. Olum madem elinizde imkan var. Yapın bir tane elektromanyetik darbe bombası. Yerin 5 metre altında patlatsanız bile bütün altyapı sistemleri bozulur. Sonra da savaşa hazırlanın, program yazın. Yetiştirin bir-iki tane makine, elektrik, fizik mühendisi. Herkes mi cahil?
5- Morpheus'u kurtarmaya gittikleri o binada yaşanılan ilk çatışma sahnesi de evlere şenlik. 20 tane dingil 2 kişi vuramıyor. Üstüne üstlük kahramanımız sağ taraftayken sol tarafa mı ateş eden dersin, karakterimizin kendisini vurmasını bekleyen mi dersin, hiç sağına soluna bakmadan bodozlama ateş eden mi dersin? Olum siz eğitimli adamlar değil misiniz? Nerde sizin eğitiminiz? Kim aldı size askere?
6- Aksiyon sahnelerinde de bazı mantık hataları olsa da kendini izlettiriyor.
7- Neo abimizin özelliklerinin ortaya çıkması için illa biri dürtükleyecek. Ya böğrüne iki kurşun yiyecek, ya buna uzaktan ateş edecekler(o klasik arkaya yatma sahnesi için).
8- G.O.R.A filmindeki çoğu ayrıntının buradan alındığını görüyoruz. Cem Yılmaz'ın soh sahnede zıplayıp el hareketi çekmesi, Garavel Usta'nın Arif'e dövüş stili yüklemesi, Arif'in 216'ya "tam tur ya, tam tur. ben böyle yaptığım zaman etrafımda tam tur döneceksin." deyip klasik arkaya yatış sahnesini yapmaya çalışması bunlardan bir kaçı.

Oyuncular 10/9, Oyunculuk 10/8, Konu 10/8.5, Genel 10/8.5
Bu film çıkış tarihinden itibaren çekilecek olan bütün bilim-kurgu filmlerinin çehresinin değiştirecektir. Bu yüzden bütün bilim-kurgu filmleri arasında ÇOK İYİ FİLMdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder